Foto: Per Wiklund
Landslag

Nytt mästerskap införs med start 2023

Under VM i Prag beslutades det om att införa ett EM för innebandy.

Under VM i Prag genomfördes det stora medlemsmötet för Internationella Innebandyförbundet (IFF). Ett medlemsmöte som kallas för General Assembly (GA). Flera förslag och frågor stod på agendan. Ett av dessa var förslaget om att införa ett EM för innebandy, eller som det kommer att kallas Euro Flooball Championship (EF). Ett förslag som Sverige varit en drivande kraft i att ta fram tillsammans med Finland, Schweiz och Tjeckien.

— I ett EM (EFC) tävlar man om ytterligare en titel, vilket ger turneringen ökad status hos spelare/tränare och blir intressantare för publik, media och partners att följa. Det ger också att landslagen varje säsong får en titel att tävla om, vilket ökar synligheten för denna verksamhet. Det säkerställer också i ett längre perspektiv att vi kommer ha attraktiva evenemang såväl i Europa som i Sverige, då IFFs ambition är att fler VM-turneringar i framtiden skall arrangeras utanför Europa. Vårt förslag är också att EM ersätter dagens VM-kval för de bästa nationerna från Europa, kommenterade Svenska Innebandyförbundets generalsekreterare Göran Harnesk inför beslutet.

Under VM i Prag togs beslutet att påbörja processen att införa EF med start 2023.

— Förslaget att topp 7 nationerna från det tidigare VM och värdnationen ska bli kvalificerade för att spela EF, vilket kommer att spelas under perioden när VM-kvalet spelas i helgen januari-februari, vilket också innebär att dessa länder är direktkvalificerade för nästa VM, om de deltar i EF, informerade IFF generalsekreterare John Liljelund.

Ett nytt mästerskap och en ny titel att tävla om. Förutom en ny titel även ytterligare matcher mot bättre motstånd jämfört med det VM-kval där Sverige brukar vinna med stora siffror.

— Det är viktigt för innebandyns utveckling att inte bara topp 4 möts kontinuerligt som idag kopplat till EFT-samarbetet. Genom ett EM får vi en turneringsform där fler europeiska lag ställs mot varandra i rena tävlingsmatcher, där man gör upp om EM-titeln, säger Göran Harnesk.

IFF:s styrelse har fått tagit uppdraget att arbeta vidare med upplägget för EM, val av arrangerande länder och exakt utformning av mästerskapet som för första gången kommer att avgöras 2023.

LÄS MER: Spännande förslaget – nytt mästerskap för innebandyn 

LÄS MER: Förbundet en drivande kraft bakom förslaget 

Förbundet en drivande kraft bakom förslaget om EM

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar