Foto: Per Wiklund
Allsvenskan

Kritiskt läge för klassiska klubben – saknar miljoner

9 föreningar klarade inte elitlicensen senast - med 3 månader till totala införandet har Warberg det fortsatt tufft.

Elitlicensen för föreningarna i förbundsserierna närmar sig. Om tre månader ska samtliga lag i SSL, Allsvenskan och Division 1 Herr uppfylla de krav som krävs för att bedriva elitinnebandy i Sverige. De senaste åren har föreningarna fått besked och feedback från elitlicensnämnden för att få information om de skulle klara en elitlicens och vad som behöver förbättras. När 2017/18 summerades var det 9 föreningar i SSL som inte uppfyllde kraven. Ett av lagen var Warberg där situationen fortfarande är tuff inför den 30/4 då elitlicensen införs fullt ut.

— Det här är lite tudelat för oss. Vi har god kontroll på vår ekonomi och är inte konkursmässiga på långa vägar. Den löpande verksamheten är väldigt god och vi gick plus 700 000 kr förra säsongen och 250 0000 plus säsongen innan. Vi är ökat våra sponsorintäkter och har bra publiksnitt så vi känner ingen oro och den löpande rörelsen är väldigt trygg. Men samtidigt har vi de där 2,5 miljonerna vi måste bli av med och det är inte det enklaste, säger Warbergs sportchef på herrsidan Kimmo Eskelinen.

För Warbergs del saknas det 2,5 miljoner i eget kapital. Ett av kraven för att klara elitlicensen är just att föreningen måste ha positivt eget kapital. 2,5 miljoner är mycket pengar och kommer från en tung säsong 2012/13.

— Det är en rejäl ryggsäck vi har där sedan 2012. Det var många bitar som gick väldigt fel samtidigt. Dels hade vi vikande sportsliga framgångar vilket ledde till mindre sponsorintäkter. Vi hade en spelartrupp som var dyr och vi sparkade en tränare 1-2 veckor innan seriepremiär. Den stora grejen var dock med vår nybyggda arena där Skatteverket värderade arenan annorlunda än oss. Det kostade miljoner för oss med rättegångskostnader och advokater. En rejäl smäll.

Warberg med damlaget i SSL och herrarna i Allsvenskan har jobbat hårt sedan dess för att få ordning på alla de ekonomiska bitarna i föreningen. Ett arbete som varit lyckosamt.

— Vi har gjort väldigt mycket i föreningen och fått väldigt bra ordning på det sedan klubbdirektör Martin Josander kom in. Idag har vi väldigt god kontroll på vår ekonomi. Vi har minskat personalkostnader utan att det påverkat verksamheten för mycket och strypt åt de saker vi kan samtidigt som vi vill behålla den sportsliga kvalitén. Vi har en fortsatt prognos att gå bra med plus det här året också, men ja det räcker ju inte med den ryggsäcken vi har.

För att öka chanserna att klara elitlicensen har Warberg initierat projektet ”Rädda Warberg”. Ett tröjprojekt riktat till privatpersoner för att samla in pengar och ett ökat arbetet mot sponsorer och organisationer.

— Vi vet att det finns ett stort intresse av att hjälpa Warberg så tröjprojektet är riktat för att få med deras engagemang. Här finns möjligheten för bland annat våra egna medlemmar att vara med och få något tillbaka för det. Utöver det så jobbar vi aktiv mot befintliga sponsorer och nya organisationer, stiftelser och kommunen. Vi har en god förhoppning för vårt arbete.

Hinner ni klart eller kommer ni invänta en varning? 

— Vi har sagt internt att det inte ligger i vår plan att ta en varning första året. Vi vill vara klara till den 30:e april och det ska vi också vara. Är vi inte det så får vi ta konsekvenserna av det och jobba därefter. Men vi ska hinna klart. Blått hjärta och hårt arbete så klarar vi det här.

Starten på projektet ”Rädda Warberg” har varit lyckosamt. På bara ett par veckor har de redan fått in nästan 300 000 kr. Målet är att få in minst 250 köp vilket skulle ge 0,5 miljoner. Den totala summan som behöver lösas inom 3 månader är 2,5 miljoner.

— Vi ser att blir flera effekter om vi inte klarar elitlicensen. Dels så degraderas ju både herr och damlaget vilket skulle kunna göra att vi tappar flera tunga spelarnamn. Vi skulle sannolikt tappa en del sponsorintäkter och då behöver skära ner på resurserna för hela föreningen med 650 medlemmar. Innebandyn är störst i Varberg sett till lokstöd och en viktig sysselsättning för våra ungdomar. För oss handlar det här om att finnas kvar som förening och för våra ungdomar. Det ska vi klara, avslutar Eskelinen.

LÄS MER: Flera föreningar i SSL nekas elitlicens (artikeln från september 2018)

Bokslutet 30/4 2019 blir avgörande för klubbarna. Så här ser processen ut nu:

  • 30/4 2019 måste klubben ha positivt eget kapital.
  • 1/8 2019 ska handlingar med bokslut in till licensnämnden.
  • 15/9 2019 tar licensnämnden beslut. Klubben som inte har positivt eget kapital varnas, och ska till årsslutet inkomma med kontrollbalansräkning som uppvisar positivt eget kapital mot kommande bokslut.
  • 1/3 2020 degraderas klubben, som inte har återställt positivt eget kapital, ner en serie till nästa säsong 2020/21.

Skulle Warberg inte ha lyckats få in 2,5 miljoner och ett positivt eget kapital den 1 maj så sker följande:

”1 maj 2019 ska alla ha positivt eget kapital. Om föreningen inte har positivt eget kapital 1 maj 2019 får man starta serien, men måste inkomma 1 augusti med ”handlingsplan/kontrollbalansräkning” som uppvisar positivt eget kapital vid räkenskapsårets slut. Sker inte detta sker nerflyttning till säsongen därpå”

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar